La coca de recapte té una llarga tradició al darrera. Era la coca que elaboraven els forns dels pobles antigament amb ingredients com verdures de l’hort però també carn i peix en conserva, com les arengades, que les mestresses de casa i cases de pagès els portaven; això, de fet, era el recapte, paraula que fa referència als aliments que han sobrat o que s’han recaptat per les cases i que s’enduien fora de casa.
A Coques de Perafita ja fa una dècada que n’elaboren, de coca de recapte, i en venen tant a les botigues com a les fires.
Les seves coques de recapte tenen totes una base molt fina, similar a la del pa però amb poc llevat perquè no fermenti, més aigua perquè quedi cruixent, mantega i una mica de sal i oli.
En fan de tres tipus, totes amb una base de tomà quet natural: d’anxoves, que porta ceba, pebrot verd i vermell, pinyons, herbes i oli d’oliva; de botifarra, amb una base de ceba i pebre vermell com a condiment que li dóna un toc de color i gust ideals; i de formatge de cabra amb ceba i carbassó laminat.
Un dels secrets de les seves coques de recapte són els ingredients naturals de la matèries primeres. Tot és producte fresc i de proximitat: des de les verdures, que compren senceres i tallen a là mines i trossos, fins a les botifarres i les anxoves. També és determinant la seva cocció, necessà riament llarga, d’uns 45-50 minuts, perquè les verdures quedin ben escalivades.
La coca de recapte és ideal com a complement per als à pats però també com a plat principal, siguin aperitius, dinars o sopars; o per a berenar a qualsevol època de l’any.
Text i fotografia:Â COQUESDEPERAFITA.COM