AIXÍ ELABOREN ELS BUNYOLS DE QUARESMA A COQUES DE PERAFITA

Avui et volem parlar de bunyols i, més concretament, de la manera de fer els bunyols de Quaresma a Coques de Perafita. Els comencen a elaborar el dimecres de cendra i, a partir d’aquest dia, van fent fins arribar a Pasqua, com mana la tradició.

 

La seva recepta és del tot artesana i porta, com a ingredients, farina, llet, aigua, ous, mantega, sucre, sal i matafaluga, que és l’anís en gra. El procés consisteix en elaborar la pasta, deixar-la reposar i tallar-la a porcions petites en forma de boletes que couen i s’arrebossen amb sucre per obtenir els bunyols.

 

Es poden menjar simplement arrebossats o bé incorporant-hi farciment de gustos, com nata, crema, trufa o xocolata. Amb tots aquests anys no han canviat la manera d’elaborar-los.

 

Però sabeu d’on ve la tradició dels bunyols i el perquè del seu nom? Sorgeixen de la necessitat popular d’endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger. En altres paraules, antigament es feien amb la idea d’alleugerir el període d’abstinència en el menjar que marcava la Quaresma.

 

Pel que fa a la denominació, semblaria que bunyol de Quaresma es refereix a l’època en què tradicionalment es consumeixen més que no pas a un producte específic. En diferencien dues classes: els bunyols de vent i els Brunyols de l’Empordà, els primers més lleugers i els segons més densos i compactes.

 

Text i fotografia: COQUESDEPERAFITA.COM

Deixa un comentari

Required fields are marked *.


  • Catalonia Gourmet © 2021. Tots els drets reservats.
Top