DES DE JEAN LEON ENS EXPLIQUEN LA IMPORTÀNCIA DE LES COPES EN LA DEGUSTACIÓ DE VINS

Les copes són un element diferencial en una degustació. El seu gruix, mida, transparència i forma incideixen en la manera com percebem els aromes i sabors del vi i a la vegada, actuen com a guia per als nostres sentits.

 

El coneixement de les parts d’una copa i les seves funcions ens ajudarà a comprendre millor la importància de l’elecció.

 

A la part superior hi trobem la boca. El seu grau (major o menor) d’obertura provocarà una concentració d’aromes més o menys intensa i guiarà el pas del vi en boca. El seu diàmetre determinarà la potència de les nostres sensacions.

 

A tall d’exemple, les diferències entre degustar en una copa estreta i una més ample seran significatives, perquè la posició del cap durant l’entrada en boca és molt diferent.

 

La tija de la copa és l’element de subjecció, allà on agafem la copa. Ha de ser suficientment llarg per la nostra comoditat. El peu és la base, el punt de suport de la copa.

 

La forma de la copa va estretament lligada a les característiques varietats, aromes, alcohol y acidesa. Una forma bombada (tipus balloon) accentuarà el potencial aromàtic del vi.

 

La mida de la copa (la seva capacitat) incideix sobre la intensitat i qualitat de les aromes del vi.

 

En general, els vins negres prefereixen copes més amples per afavorir l’oxigenació i eliminació de possibles aromes de reducció que hagin sorgit durant la criança a la botella.

 

Els blancs busquen boques de diàmetre més estret per conservar les aromes varietals i l’acidesa, mentre que els espumosos se serveixen en l’anomenada copa “flauta”, més estreta, amb una mica de panxa o “tulipa” a la seva forma per mantenir el carbònic.

 

Davant de tanta diversitat, no convé angoixar-se i adquirir totes i cada una de les copes que trobem al mercat.

 

La copa adequada necessita un cristall fi, translúcid, amb una altura entre 20 i 25 cm i amb la capacitat suficient perquè el vi desenvolupi el seu potencial més delicat.

 

Recorda que en la degustació convé desterrar les copes tenyides de colors, tallades o de cristall gruixut que no permeten una bona observació dels matisos de color del vi.

 

Les bàsiques, més versàtils i molt esteses com la Bordeus i Borgonya, sumades a un tipus de copa genèrica amb els estàndards descrits anteriorment, ens serviran per gaudir de qualsevol vi tranquil a casa nostra.

 

Els vins negres de caràcter i sòlida estructura, tànnics i concentrats prefereixen les copes Bordeus. Es tracta de copes altes, amb un diàmetre de boca mig, suficientment estret per no absorbir les aromes d’alcohol però amb l’obertura adequada per impregnar-nos de fruita.

 

En aquest tipus de copes aconseguim equilibrar els tanins gràcies a l’entrada del vi dirigida al centre de la llengua, evitant les zones laterals on es percep l’acidesa.

 

Resulta ideal pels tanins aromàtics, complexes i elegants. Es tracta de copes d’un diàmetre major de boca i forma. Ofereix una major superfície de contacte on les aromes més subtils poden aflorar.

Aquest tipus de copes acostumen a dirigir l’entrada del vi a la boca cap a la punta de la llengua. Un fet que ressalta la fruita i disminueix la sensació d’acidesa.

 

Text i fotografia: JEANLEON.COM

 

Deixa un comentari

Required fields are marked *.


  • Catalonia Gourmet © 2021. Tots els drets reservats.
Top