MOLÍ DE RAFELET I LA CULTURA DE L’ARRÒS

L’arròs Moli de Rafelet prové d’arrossars propis de la família i de petits agricultors del Delta de l’Ebre, on supervisen el cultiu i proporcionen la llavor certificada, de les varietats Bomba, Marisma…

 

Al març començen a preparar les terres, aixecant-les i airejant-les; després a l’abril, les anivellen, les abonen i es predisposen per a la entrada de l’agua. Una vegada les terres arriben al nivell òptim d’aigua, es sembra la llavor de l’arròs closca, de les varietats Bomba, Marisma… a principis de juny ja s’aprecia el color verd dels camps.

 

A principis d’agost comencen a sortir les espigues d’arròs, primer de color verd i a finals del mes, comencen a madurar les espigues de l’arròs Moli de Rafelet. Finalment a mitjans de setembre comença la sega de l’arròs.

 

S’ha de dir que el gra d’arròs càscara, quan es sega, té una humitat i per al seu emmagatzematge, s’ha de secar. El secat de l’arròs del Moli de Rafelet, es realitza de forma natural i mitjançant l’escalfor del sol (escampant l’arròs a l’era).

 

L’arròs de les varietats Bomba, Marisma i Reserva, tenen “sabor i gust a arròs”, per la seva elaboració i envasat artesanal, en un molí de l’any 1935, que a més es pot visitar.

 

L’arròs Moli de Rafelet és un arròs que des de la sega, fins al seu envasat, no porta cap tractament químic de conservació del gra i tampoc cap conservant afegit. Per això, l’arròs està envasat al buit.

 

Arròs blanc o semi-blanc: Es l’arròs, on desprès de treure-li la closca, se li treu el cilindre, per a passar de integral a semi-blanc. L’arròs Moli de Rafelet és un arròs molt digestiu i a mes té “un sabor i gust, a l’arròs d’abans”.

 

Arròs Integral: Es l’arròs, que únicament se li treu la càscara que envolta el gra. Disposa de moltes més vitamines i fibra que l’arròs blanc o semi-blanc; cal destacar la gran quantitat de vitamines del grup B i de fibra dietètica.

 

Arròs artesanal ecològic Molí de Rafelet, ja sigui semi-blanc o integral, es un arròs més saborós, es a dir “té un sabor i gust a l’arròs d’abans”; a l’estar elaborat i envasat de forma artesana.

 

Text i fotografia: MOLIDERAFELET.COM

 

  • Catalonia Gourmet © 2021. Tots els drets reservats.
Top