ERRE DE VIC I LA HISTÒRIA DEL PERNIL CUIT

A tots ens agrada saber el que mengem, la procedència de cada un dels ingredients que componen els productes, i també la seva història.

Per aquest motiu ens endinsem en la història del pernil cuit curat, un dels productes més present en les nostres dietes.

Hi ha indicis que fa 4.900 anys es realitzava una explotació del bestiar porcí amb l’objectiu de l’alimentació, tot i que el porc com a animal data del període neolític.

Són diverses les pistes que ens han quedat del consum de pernil en l’època romana, moment històric en què comença a haver-hi molta documentació en forma d’escrits i pintures sobre l’ús del porc.

El cos del porc ofereix al voltant de cinquanta sabors diferents mentre que molts animals no ofereixen més que un de sol.

Sens dubte, un dels moments en què més importància va adquirir el pernil va ser en l’Edat Mitjana, i al voltant d’ell van girar pràctiques i costums feudals.

Però si pensem en el pernil cuit curat tal com el coneixem avui dia, també anomenat de York, va sorgir precisament en aquesta localitat anglesa.

Va ser al 1860 quan van començar a curar el pernil d’una manera que es va fer tan popular que tothom va començar a demanar pernil a l’estil de York.

A Espanya va arribar al 1945, associat sobretot a un aliment sa que podien prendre fins i tot els malalts.

El 1952 es crea l’empresa Erre de Vic amb l’objectiu que el pernil cuit curat fos extraordinari. Encara avui en dia, el pernil cuit curat és el seu producte insígnia, i el continuen preparant amb la mateixa recepta i processos artesanals que utilitzaven en els seus començaments.

Cada peça es cou al bany maria dins del seu propi envàs per afirmar el gust, l’aroma i la qualitat del pernil. El seu tamany no ve determinat pels motlles sinó per la forma natural de cada peça de carn i pel seu pes en origen.

D’aquesta manera continuen la història del pernil cuit, mantenint l’essència de producte sa, i aportant la seva marca personal amb el millor sabor i textura.

Text i fotografies: ERREDEVIC.COM

  • Catalonia Gourmet © 2021. Tots els drets reservats.
Top